Lava on vapaa!Lava on vapaa!


Omatuntoklubi

Olipa kerran Kansallisteatterissa ankean näköinen ravintola nimeltä Morkku. Morkku on museoviraston suojelema kohde. Eli periaatteessa Morkkuun ei saanut kajota. 

Kun uusi johtaja Mika Myllyaho aloitti Kansallisteatterissa, Morkku piilotettiin lavasteiden alle ja siitä tuli Lavaklubi. 

Minä Marja ja ystäväni Anna oltiin uuden klubin suunnitteluryhmässä ja  meille annettiin mahdollisuus aloittaa oma klubi. Anna taisi keksiä ensin nimen, joka oli meistä niin hyvä, ettei haluttu sanoa sitä suunnittelupalavereissa ääneen. Ettei vaan kukaan pöllisi sitä.  

Omatuntoklubin täytyi olla semmonen paikka, missä me haluttaisiin itse käydä. Se on ehkä kokoajan ollut tässä teemana. Päätettiin, että olis hienoa tarjota paikka esiintyä Helsingin keskustassa, kenelle vaan ilman karsintoja, ihan vaan ilmoittautumis-
järjestyksessä.

Esityksen  maksimikestoksi rajattiin 20 minuuttia, että mahdollisimman moni ehtii lavalle illan aikana.

Ensimmäinen klubi oli helmikuussa 2011. Sinne oli pyydetty kavereita esiintymään ja myös myös minä ja Anna esiinnyttiin kaikilla kevään 2011 klubeilla vuorotellen tai yhdessä, koska esiintyjiä oli liian vähän. Pikkuhiljaa sana alkoi levitä, eikä kavereita tarvinnut enää anella esiintymään. 

Vuoden 2011 lopussa meillä oli takana monta onnistunutta klubia ja muovisäkillinen rahaa. Ajateltiin, että tietenkin kiitokseksi hyvän klubin järjestämisestä (meille!) otetaan DJ Vauvaukki mukaan ja mennään syömään koko rahalla. 


Jotenkin yhtäkkiä tajuttiin minkänimistä klubia oltiin pitämässä. Omatuntoklubi. 

No, kaikki rahat meni lopulta Luonnonperintösäätiölle. Ja siitä lähtien koko klubin tuotto on mennyt hyväntekeväisyyteen. Aina sinne mikä on sillä hetkellä parhaalta kohteelta tuntunut. Ainakin Unicef, Osasto 10, itämeri , Refugee hospitality club, ja girls can -kampanja ovat saaneet Omatuntoklubilta rahaa.

Filosofiaa tai jotain semmosta 


Monet ihmiset tulee, Tai tuli ainakin klubin alkuaikoina kertomaan meille miten klubista saisi "paremman". Erityisesti pyydeltiin hankkimaan kiinnostavampia esiintyjiä. Tai enemmän vaihtelua. Silti joka klubilla taisin kuulla jotain hyvää jokaisesta esiintyjästä. Eli joku oli kuitenkin tykännyt siitä, joka olisi jonkun toisen mielestä joutanut vaihtoon. 

Jotenkin on vaikeeta lyhyesti ja ytimekkäästi kertoa näille viisaille neuvojille, että koko klubin idea on antaa mahdollisuus kaikelle epävarmalle, epätäydelliselle, keskeneräiselle ja ehkä oppia katsomaan ihmistä jotenkin armollisemmin kuin mitä tämä yhteiskunta meille opettaa. 

Joo, helpommin on kyllä sanottu kun tehty, mutta sitä saa yrittää. Ja me yritetään.

Klubin taika ei perustu esitysten "täydellisyyteen"(kuka sen sitten määritteleekään), vaan yllätyksellisyyteen. Koskaan ei voi tietää mitä saa, vai saako mitään. Mutta jos jätät tulematta saatat missata jotain tosi spesiaalia. 

Taidollisesti kovatasoinen esitys voi tarjota nautinnollisen katsomiskokemuksen kun taas esiintyjä, joka hyppää lavalle täysin keskeneräisenä saattaa saada tärkeän esiintymiskokemuksen ja rohkaista muita tekemään samoin. 

Tässä yhteiskunnassa on niin paljon kilpailua, ettei sitä tee mieli ruokkia millään lailla. Tärkeintä on, että tekee sitä mikä tuntuu hyvältä ja antaa Muille oikeuden tehdä sitä mikä tuntuu hyvältä. Tuomitsematta ja arvottamatta sitä. 

Se että tekee on jo saavutus sinänsä. Ja se riittää. Ainakin Omatuntoklubilla. 

/Marja 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti